onsdag 2. september 2009

Den uløste Gullaug-saken vil ri de rødgrønne som en mare i Buskerud-valgkampen – særlig Ap.

Innspill i DT 26.06.09

– Vi snakker her om Buskeruds viktigste sak, proklamerte Aps toppkandidat Thorbjørn Jagland midt i stortingsvalgkampen i 2005.

Jagland og hans dream team struttet av selvtillit og skulle fikse sykehus på Gullaug bare de rødgrønne kom til makten.

Men vi vet alle at det ikke gikk helt slik.
Drammens Tidende har gått gjennom noen av de viktigste lokale valgkampsakene for fire år siden. Og av alle uavklarte saker, peker Gullaug seg spesielt ut.
nedtur. Historien om sykehusplanene på den gamle Dyno-tomten kan leses som en eneste lang nedtur – i alle fall hittil:


  • Allerede ved valget i 2005 ble det sådd tvil om prosjektet da Drammen kastet seg på i dragkampen, noe som utviklet seg til en betent lokaliseringsdebatt.

  • Etter at Per Olaf Lundteigen sammen med Frps Ulf Erik Knudsen avsto fra å signere Buskerud-benkens opprop om Gullaug høsten 2005 har heller ikke de rødgrønne stått samlet.

  • Like før opsjonsavtalen om kjøp av tomten gikk ut i 2007, varslet styreleder Hanne Harlem at dette kunne bli både for dyrt og for risikofylt siden tomten var full av gift.

  • Daværende helseminister Sylvia Brustad (Ap) sa nei til å benytte seg av opsjonsavtalen, men lovet nytt sykehus i Buskerud.

Deretter har Helse Sør-Øst og tomteeier Orica sittet i forhandlinger, noe som hittil ikke har vært resultatløst.



Betent sak.

Så betent er nå saken at tidligere optimister anser hele prosjektet som dødt.
– Gullaug er en illusjon. Politisk ubesluttsomhet har ført til at det ikke blir noe sykehus der, uttalte banksjef i Sparebanken Øst og tidligere styreleder i sykehuset Buskerud Trond Tostrup til Drammens Tidende i mai.

Heller ikke Jagland virker særlig optimistisk lenger.
– Det er noe uforklarlig her. Man sier at man vil, men så skjer det ingen ting, uttalte han til Drammens Tidende på sin siste arbeidsdag på Stortinget forrige uke.

Det er denne tvilen som Høyre og Frp kommer til å bruke for alt den er verdt i valgkampen, og som SVs Magnar Bergo og Lundteigen (Sp) forsøker å holde seg langt unna.
– Det har alltid vært motstridende interesser og syn. Det kompliserer voldsomt. Derfor har vi vært forsiktige med å ta hardt i, forklarer Bergo.
– De har rotet veldig. Jeg anser dette som en manglende vilje til å foreta et valg, noe som slår tilbake på Ap. De vet snart ikke hvilke unnskyldninger de skal bruke, mener Helleland.


Prestisje.

Lise Christoffersen (Ap), som også er med i aksjonsgruppen for Gullaug la i fjor hodet på blokken og sa at dersom Ap skulle vinne valget, var de nødt til å få på plass sykehussaken.
Det ser i så fall mørkt ut.

Sjansene for å få en løsning før valget er ørsmå skal vi tro kilder tett på prosessen.
– Jeg velger likevel å håpe, sier Christoffersen 80 dager før valget.
Velgerne ser imidlertid ingen grunn til å straffe partiet.

På Drammens Tidendes siste meningsmåling i juni fikk partiet en oppslutning på hele 36 prosent, noe som er en liten oppgang siden valget i 2005 (0,1 prosentpoeng).
Likevel ligger det enorm politisk prestisje i Gullaug-saken, både fordi den i lang tid har vært en viktig sak for folk i fylket og fordi garantiene har vært så klare, særlig fra Ap.


Garantist.

Mens Jagland har mistet motet, jobber nå mannen som overtok arvesølvet på høygir for å motbevise det alle tenker, nemlig at Gullaug er dødt.
– Det blir sykehus på Gullaug. Det er Ap den fremste garantisten for, sier Martin Kolberg, som i slike sammenhenger snakker i sakte tempo.

Ap-ere mener å se en ny giv etter at Bjarne Håkon Hanssen overtok som helseminister.
Likevel står og faller resultatet på forhandlingene, som etter ett og et halvt år ikke har kommet lenger enn til å skrive utkast til avtaler - den siste i rekken kom fra Helse Sør-Øst denne uken.
– Dette er et viktig konkret skritt mot en løsning og viser at alle spekulasjonene om at Ap ikke gjør det vi kan er ubegrunnet, sier Kolberg, som i mangel på mer håndfast materiale griper fatt i de halmstråene som fins.

Det eneste som virkelig kan snu Gullaug-nedturen til en opptur er at avtalen signeres og tomten kjøpes. Det vet også Kolberg.

Inntil da kommer saken til å virke som politisk kløpulver mot Ap - og det kan bli riktig så ubehagelig nå når valgkampen nærmer seg.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar