søndag 29. november 2009

Arbeiderpartiet i tidsklemma

Dette er et innspill som var på trykk i Drammens Tidende 26. november i forbindelse med budsjettdebatten to år før neste lokalvalg, der Ap har varslet at de skal farge byen rød.

Tirsdag 24. november ble Arbeiderpartiets budsjettforslag forbigått i stillhet. Ingen bombe det, akkurat. Men tenk deg at du som småstresset småbarnsmor steller i stand til barnebursdag og det hele ender med at ungene begynner å hånle av First Price-pølsene på bordet og spør nådeløst: "Har dere ikke tapas?!"

De siste seks årene har vært et sammenhengende mareritt for Ap i Drammen. De sier de skal farge byen rød etter valget i 2011. Men tror de på det selv?

I 2007 tapte Ap valget slik de gjorde med Tore E. Hansen fire år før. Partiets nye håp Hilde Klæboe kom skjevt ut allerede fra dag én, med innvandrerkupp og valgfusksak. Bystyregruppen fremstår som så svak og fragmentert at selv høyresiden etterlyser tøffere motstand. Det er i det hele tatt vanskelig å få tak på hva Ap vil som ikke Høyre og Co. allere gjør. Ap sliter med å spa frem en helhetlig politikk med konkrete, alternative løsninger. At SV forsøker å sette en rødgrønn dagsorden er til liten nytte så lenge Ap ligger brakk.

Som unger flest kunne kanskje Ap også trenge en "mor" som var mer hjemme. Men Klæboe må presse inn gruppeledervervet på fritiden, stikk motsatt av partitoppene på høyresiden. - Det er også vanskelig å drive opposisjonspolitikk når ikke engang Høyre og Frp driver høyrepolitikk, klager leder i Drammen Ap Torgeir Micaelsen, og har et poeng. Høyre lener seg ofte til sentrum, til tross for at partiet kunne styrt AS Drammen med Frp alene. Da blir plassen mindre for et Ap som nekter å bevege seg i retning SV.

Et vel så stort problem er populariteten til ordfører Tore Opdal Hansen. Gateverdien hans er nå på nivå med forgjengeren Lise Christoffersen (Ap). Dermed må Ap ta noen reale grep selv, noe som begynner å haste.

I partiet tror man at 37 prosent oppslutning ved stortingsvalget også kan sikre lokalvalgseier om to år. Men Hilde er ikke Jens, her fins intet Soria Moria-fellesskap, LO er fraværende som aktiv heiagjeng og det er lite å hente i et sentrum som stadig skrumper inn.

Noen mener at Klæboe må byttes ut. Men hvem skal erstatte henne? De som håper at Torgeir Micaelsen skal tre ned fra Stortinget eller at Lise Christoffersen skal gjøre comeback, får neppe ønsket sitt innfridd. Men persondebatten må de ta. Blant annet må Ap bestemme seg om de skal begrense mangfoldet på nominasjonslisten for å unngå lignende kupp som i 2007. Talentene som rød ut den gang, kan være sultne igjen.

Det kan hende at også velgerne er sultne på et rødgrønt styre om to år. Ap og SV må i så fall bli enige om en felles politisk plassform inspirert av Soria Moria. Men også KrF, Bylista og Venstre må bli bedt. Dette har skjedd før, med hell. Spørsmålet er bare hva Klæboe vil servere selskapet: tapas eller billig-pølser?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar